Какво не знаете за Свети Валентин – денят на влюбените?

– През 1797 година англичаните издали “Ръководство на младия човек за писане на валентинки”. Напътствията имали за цел да помогнат на младежите, които нямали нужната фантазия и въображение, за да изразят чувствата си, но имали желанието да бъдат истински и чувствени като Ромео.

– Според анкетa, направенa в Америка, около 50% от жените, забележете, купували букети с цветя и подаръци за самите себе си. Разочароваща статистика за необичайния начин да подариш подарък на 14 февруари!

– Авторът на първата валентинка е Шарл, херцог Орлеански. През 1415 година той изпратил бележка до съпругата си от кулата, където бил държан като затворник. Любовното послание се пази и до днес в Британския музей.

– Най-скъпата валентинка е направена от злато и скъпоценни камъни за Мария Калас, по поръчка на Аристотел Онасис. Приблизителната цена била около 300 000 $.

– Най-голямата валентинка била нарисувана на пешеходна пътека Ченду (Китай) и била адресирана към всички жители на града, което прави 14 млн., като не броим туристите.

– Знаем за еуфорията, която сполетява всички магазинери, когато наближи 14 февруари – всички магазини се украсяват с най-пъстрите и красиви валентинки. На клиентите се предлагат разнообразни творчески подаръци. Но малко хора знаят, че в миналото валентинките били украсявани с истинско злато.

– В Италия този ден се смята за “сладък ”, защото тогава всички италианци подаряват на любимите си лакомства. Във Франция, галантните младежи за първи път въвеждат любовните послания под формата на четиристишия.

– В Япония влюбените правят конкурс – кой по-силно ще изрече своето любовно писмо. Младежите се качват върху високи площадки и започват да викат своите послания на възлюбените си. Конкурсът дава награда на най-гръмогласния участник.

– Освен на любимите си, британците изпращат писма и на домашните си любимци, главно на кучета и коне.

– В Америка за празника на влюбените се продават около 108 милиона рози, а закупуването на бонбони възлиза на 692 милиона долара.

– Значителна част от изпратените валентинки са от анонимни изпращачи и с липсващи координати на адресанта, написани са с лявата ръка, или от дясно на ляво, което прави автора още по-мистериозен. След празника започва издирването на автора на валентинката, като тази работа се възлага на детективи.