Свети Валентин

Свети Валентин

Свети Валентин е католически празник, който се празнува на датата 14 февруари. На този ден влюбените изразяват любовта си един към друг, като си подаряват цветя и подаръци, изпращат поздравителни картички, бонбони, сърчица и др.

Името „Свети Валентин“ идва от един от двамата християнски мъченици, наречен Валентин, който е живял през 3 век.

На датата 14 февруари, още през 14 век започва традицията да се разменят любовни послания чрез т. нар. валентинки. Съвременните символи на любовта са сърцето и образа на крилатия Купидон.

Постепенно през 19 век ръчно написаните любовни послания биват заменени от масово произвеждани готови картички. Според статистиката на Асоциацията за поздравителни картички (АПК), всяка година се изпращат около 1 милиард поздравителни картички за Свети Валентин, като 85% от всички валентинки се изкупуват от женската аудитория.

Малко по-късно през втората половина на 20 век в много места по света досегашната практика на размяна на картички се обогатява и с раздаването на подаръци за Свети Валентин. Най-популярните подаръци са цветя (предимно рози), шоколадови бонбони в червена лъскава опаковка с форма на сърце, плюшени играчки и др. През 80-те години масово започва да се рекламира и подаряването на бижута по случай Св. Валентин.

В началото на 21 век, с разпространението на Интернет, милиони хора започват да изпращат електронни картички с за Свети Валентин.

Прикачени файлове

Related Post

thumbnail
hover

20 идеи за маникюр за Свети...

Свети Валентин е празникът на любовта, а какво по-хубаво има за една жена от т...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

20 забавни цитата за виното, които...

Древната мъдрост „Във виното е истината“ не е никак случайна и всеки, който ...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Вижте какво означават думите „Обичам те“...

Любовта е онзи смисъл на живота, който го прави красив и вълнуващ. Тя е това, к...

  • Публикувано от bgstart